Bli chef över tidigare kollegor

I min roll som utbildare har jag några favoritämnen att ha kurs i, utan inbördes rangordning så är jag extra förtjust i att få leda kurser i konflikthantering, teamutveckling och ny som chef. Och i ny som chef ingår ju lite av allt, lite som en buffé där huvudrätten är en mix av relationer och kommunikation.

För några veckor sedan hade jag förmånen att i fyra dagar leda en grupp människor som relativt nyligen intagit rollen som ledare över tidigare kollegor, detta fenomen är extra spännande tycker jag. Förr var de en i gruppen och nu förväntas de leda sina tidigare kollegor. I den grupp jag utbildade var det tio deltagare ifrån samma företag, och vi fick anledning att stanna extra länge vid att reda ut begreppet personlig – privat. Det var särskilt en av deltagarna som hade utmaning med detta, hon tyckte att det var svårt att veta, ska jag följa med på AW eller inte?, ska jag dela med mig om vad jag gjort i helgen som jag tidigare alltid gjort? Hur gör jag för att inte favorisera de som tidigare var mina närmsta kollegor?

Tycker du att frågeställningarna låter banala? Kanske tänker du till och med, vad har det med mitt chefskap att göra? Väldigt mycket skulle jag vilja säga, chefskap är en position medans ledarskap är en relation, det är våra medarbetare som legitimerar vårt ledarskap. Vi lyckas leda de människor som vill bli ledda av oss.  Därför är det oerhört viktigt att lägga tid på att kartlägga de redan befintliga relationerna, för att på bästa sätt utveckla dessa. Så att det känns fullt naturligt för dina kollegor att ha dig som ledare. Ska man då gå på AW med sina medarbetare eller inte? Det beror helt och hållet på, för vem gör du det och vad är ditt motiv? Gör du det för att du är rädd att missa någonting, rädd för att känna dig utanför så är det inte rätt. Om du gör det för att dina medarbetare vill ha dig med, för att de upplever att du visar att du värdesätter dem så kan det absolut vara en klok idé.

Med andra ord, om motivet till att du följer med är att du vill stärka er relation och inte för din egen skull så kan det absolut vara en god idé. Som sagt, denna typ av basala ledarskaps utmaningar är vanligare än vad vi kanske tänker på. För det ju väldigt ofta så att vi utser duktiga medarbetare och specialister till att bli ledare. Vi vill behålla stjärnorna i företaget och då måste vi ge dem möjlighet att utvecklas.

Tyvärr tänker inte alla företag på att ledarskap är ett yrke i sig, det är en kompetens, någonting vi om vi tar vår roll på allvar hela tiden behöver träna oss i. Och för att kunna göra det behöver vi tid, vi behöver metoder för reflektion och vi behöver mentorer.