Som ledare behöver man inte vara specialist, man ska vara den bästa tränaren

– Jag har träffat så många modiga ledare på utbildningar senaste tiden, människor som vågar se att de behöver utvecklas och förändras. Det gör mig riktigt lycklig. Ja, jag är galet privilegierad som får hålla på med det här, säger Mia Törnblom när vi möts på MT ledarskaps kontor.

De har stora ljusa lokaler, härligt färgglada sammetsfåtöljer och en stämning av tjena-tjena. Man känner sig direkt välkommen. På riktigt. Och folk är nyfikna på en. Också på riktigt. För du och du och du och jag är just vad MT ledarskap jobbar med: Människor, inklusive våra härligheter, tillkortakommanden, sjukt irriterande sidor och empati. För alla dessa sidor är viktiga och intressanta enligt Mia. Ja, även i jobbet, när man sätter på sig sin professionella kostym.

– Det finns många bra ledarskapsutbildningar, men det som utmärker oss på MT ledarskap är att vi börjar med grunden, med att människor ska lära känna och leda sig själv. Om du slarvar med grunden kan huset du bygger ovanpå falla ganska lätt, säger Mia.

Hon vet vad hon pratar om, för hon har själv coachat tusentals ledare sedan hon började i slutet på 90-talet, via enskilda samtal, föreläsningar och korta/längre kurser. Alltifrån generalsekreterare på Röda korset till Säpo-medarbetare, advokater, fackföreningsmedarbetare, vårdpersonal och politiker. Människor på alla nivåer, med syfte att hon gärna vill se fler fantastiska ledare.

Så vad är då en god ledare? Det är ju ett uttryck det slängs med ganska ofta, men vad innebär det egentligen?

– Det är en bra fråga, för det är väldigt tanklöst att tro att bara för att jag är duktig på något, ambitiös och driven är jag per default en bra ledare. Som ledare behöver man inte vara specialist, utan man ska vara den bästa tränaren, den som får andra att excellera.

Du är redskapet

Den där grunden, som helst ska vara stadig, byggs med hjälp av självledarskap. Alltså: Ju mer du förstår och vet om dig själv, desto lättare kan du styra dig själv. Då blir det också lättare att leda andra. – Du behöver självledarskap också för att riktigt kunna välkomna och leda människor som är duktigare än du, säger Mia.

Hon menar att i alla relationer är du både din största tillgång och svaghet, alltså behöver du ha koll på dig själv.

– Men det räcker inte med personlighetstester som visar om du är blå eller grön, drivande eller snäll. Vad man verkligen behöver ha koll på är vad man INTE är eller har.

Hon förklarar: Om du har ett utvecklingssamtal med en lugn, tystlåten och fundersam person, så är det bra om du förstår att du inte kan vara pang på rödbetan, utan du behöver låta samtalet leda in dit ni ska. Om du däremot har utvecklingssamtal med en snabb och analytisk människa, så blir personen provocerad om du sitter där och babblar, för den personen är ointresserad av fluff och mys.

– Som ledare behöver du förstå att du är redskapet. Du ska inte bli någon annan för att du är ledare, men du ska anpassa dig till andra.

Det låter lätt, men många har egna rädslor och ambitioner som står emellan. Och har man inte stannat upp och hittat dessa samt sina grundläggande värderingar blir man lätt intolerant eller dömande.

– I samtal med andra, vilket är en stor del av ledande, kan du vara rak och tydlig utan att det blir fel på något sätt, så länge som mottagaren inte känner ens ett uns av dömande. Men så fort personen känner att du tycker något är fult, svagt eller korkat, så sätter försvaren igång.

Mia återkommer till grunden: vikten av självledarskap.

– En ledares uppgift är att låta alla i teamet få de förutsättningar de behöver för att göra ett bra jobb. Om du inte har koll på vad som är dina egna känslor och tillkortakommanden så kommer de att stå i vägen för mycket annat, och du riskerar att bli självupptagen. Då kanske du ger alla roliga uppdrag till Bettan, för att hon bekräftar dig på ett sätt som du inte kan göra själv. Eller så tycker du att Ulf är enklare än de andra att ha att göra med, för han krånglar inte, så han får också roliga uppdrag fast att du innerst inne vet att han slarvar, säger Mia.

Där finns också Rolf, som inte tycker att du borde ha chefstjänsten. Så när han kommer med en frågeställning och skulle behöva att du bollade tillbaka den, gav tips och stärkte honom, står ditt ego i vägen. För ditt ego vill att han ska fatta hur bra jag är, så du briljerar istället för att lära Rolf hur han hanterar de nya systemen.

”Utdrag ur intervju med Mia Törnblom av Linda Newnham”