Hälsa – att ta ansvar för vårt välmående

Livet suger regelbundet, Det är därför jag tränar, både mentalt och fysiskt. Jag tränar mentalt för att klara av att göra misstag till lärdom, jag tränar mentalt för att vara proffsig på jobbet. Jag tränar mentalt för att kunna vänta på försenade tåg och flyg och behålla mitt lugn och goda humör. Jag tränar mentalt för att klara av att bli orättvist behandlad utan att krisa ihop. Jag tränar mentalt för att kunna hantera motgångar och otrevliga människor utan att det ska förstöra mina dagar. Jag tränar mentalt för att klara av att vara i sorg när livet drabbar mig på riktigt.

Jag tar ansvar för att motionera min kropp och ge den näring den behöver.Och slutligen äter jag choklad så ofta jag vill. För mig handlar hälsa om helhet, om balans mellan kropp och knopp, så enkelt är det! Men det är inte alltid så lätt…

Mitt arbete är att utbilda grupper och individer i personligt ledarskap och en viktig del i det personliga ledarskapet handlar om motivation. Jag är bra på att motivera andra men jag måste erkänna att när det gäller mig själv och motivation så kan jag ibland vara lite ojämn. För sex år sedan köpte jag ett årskort på ett gym, kortet kostade 6000 kronor, det året slutade med att jag hade tränat två gånger, 3000 blev kostnaden per timme. Vid det tillfället ville jag vara vältränad men jag var ännu inte villig att svettas för att bli det.

Vägen till att inte bara vilja utan även vara villig att göra själva ansträngningen handlar om att se vad vinsten kommer bli. En vinst handlar ofta om att vi kommer att få någonting men ibland är vinsten istället att slippa någonting annat. För att vi ska kunna motivera oss själva behöver vi lägga tid på att lära känna oss själva så att vi vet vad som är en attraktiv vinst för oss. För att lyckas nå ett hälsomål behöver målet vara specifikt, realistiskt och attraktivt. Vill vi bli vältränade behöver vi bestämma vad vältränad betyder för oss.
Inre trygghet såsom självkänsla och självförtroende är lika mycket färskvara som fysisk kondition. Att träna inre trygghet är som att göra insättningar på vårt ”måbra” konto.

Vi lever i en extremt prestationsfixerad tid, dagligen matas vi med information om hur lyckade alla andra är. Det krävs mental träning för att inte känna oss sämre än andra, det krävs metoder och träning för att se vår egen del i situationer, relationer och konflikter, ingenting stärker känslan av egenvärde mer än att ta eget ansvar! när vi skyller ifrån oss och ser oss själva som offer får vi självkänslaläckage.

Innan jag går och lägger mig på kvällen så reflekterar jag över dagen som varit. I en anteckningsbok skriver jag ner, vad som inte varit så bra, vad som varit bra, vad jag är glad över och till sist vad jag vill ha hjälp med inför morgon dagen.. Vinsten med att skriva ner vad jag vill ha hjälp med för morgondagen är att jag omvandlar min oro till tillit, vinsten med att skriva ner vad jag är glad över gör att jag oftare dagen efter vaknar upp på bra humör, när jag skriver ner bra saker bekräftar jag mig själv och slutligen är vinsten med att titta på vad som inte var så bra att jag tar ansvar för min egen utveckling.

En annan viktigt ingrediens för att må bra är ärlighet menar jag. Det publiceras regelbundet texter, blogginlägg, poddar och böcker där personer väljer att dela med sig av saker de gjort och hemligheter de burit under en längre tid. Jag är full av beundran för modet och ärligheten hos dessa personer och jag vet att det ofta är skuld och skamkänslor som står i vägen för att berätta sanningen. Vi är inte friskare än våra hemligheter sa en terapeut till mig för länge sedan, det ligger någonting i det. Med det menar jag inte att vi ska berätta allt om oss själva till alla, vi mår bäst av att skilja på när vi är personliga och när vi är privata. En positiv sak med att all denna ärlighet kommer just nu, är att vi som sagt vi lever i en extremt prestationsfixerad tid, vi matas med information om hur framgångsrika alla är, vem som bor i det dyraste huset, vem som har det finast hemma, vackraste bebisarna och häromdagen såg jag till och med en löpsedel som berättade vem som körde den dyraste bilen på Kungsholmen där jag bor. Det är lätt att bli påverkad av alla andras framgång vi matas med och tro att den mest framgångsrika är den lyckligaste! Jag menar inte att framgång gör oss olyckliga på något sätt men om vi bär på en massa lögner och osunda rädslor så spelar vår framgång ingen roll, rädslan för att bli påkommen är en stark kraft.

Så här kommer ett litet hälsotips ifrån mig! Säg som det är, var ärlig med vad som händer och hur du känner speciellt för de som står dig nära. Och ta ansvar för din hälsa i så väl kropp som knopp.